موی خشک

بیایید با هم رو راست باشیم… داشتن موی خشک به هیچ عنوان حس خوبی ندارد! خشکی مو نه تنها درخشش و زیبایی موها را کم می کند، بلکه حتی حالت دادن به موها را نیز دشوارتر می کند.

خشکی مو یکی از انواع مشکلات مو است و اگر در حال حاضر موهای خشکی دارید، باید بگوییم خوشبختانه راه حل هایی وجود دارد که با کمک آن ها می توانید تا حد زیادی از شر خشکی موهایتان خلاص شوید…

قبل از اینکه سراغ راه حل و درمان خشکی مو برویم، بهتر است نگاهی دقیق به علت ایجاد خشکی موها بیندازیم تا با آگاهی از این دلایل از خشکی و شکنندگی بیشتر تارهای مو جلوگیری کنیم.

موی خشک چیست؟

زمانیکه موهای شما رطوبت کافی دریافت نمی کند یا نمی تواند رطوبت را نگه دارد، تارهای موهایتان خشک می شود. در نتیجه لایه بیرونی ساقه مو که به آن کوتیکول گفته می شود، نمی تواند از بخش داخلی ساقه مو محافظت کند و در نتیجه باعث شکستگی ساقه مو می شود. در این شرایط ممکن است احساس کنید که هرچقدر هم که نرم کننده استفاده می کنید، باز هم موهایتان خشک و شکننده است.

 

مقایسه ساختار موی خشک و موی معمولی

علائم موهای خشک

اما از کجا بفهمیم موهایمان خشک است؟ در ادامه رایج ترین علائم و نشانه های خشکی موها آورده شده است:

  • عدم درخشش و کدر شدن رنگ موها
  • گره خوردن و موخوره
  • شکستگی موها
  • داشتن بافت خشن و زبر
  • حالت گرفتن سخت موها

علت خشکی مو چیست؟

عوامل مختلفی می توانند منجر به خشکی مو شوند، از جمله شرایط محیطی، عادات مراقبت از مو و سلامت کلی بدن. به عنوان مثال:

1- شرایط محیطی

آب و هوای خشک و گرم، قرار گرفتن مکرر در معرض آفتاب و باد و قرار گرفتن مکرر در معرض آب کلردار یا شور می تواند منجر به خشکی مو شود.

 

اثر آفتاب بر موهای خشک

2- خشکی پوست سر

موها رطوبتی که لازم دارند را تولید نمی کنند و برای هیدراته ماندن به روغن های طبیعی که در پوست سر تولید می شود، نیاز دارند. این روغن ها از ریشه موها که زیر پوست سر است به سمت انتهای ساقه مو می آیند و موها را هیدراته و مرطوب نگه می دارند. حالا اگر پوست سر شما خشک باشد، نمی تواند به اندازه کافی روغن تولید کند که در نتیجه منجر به خشکی مو می شود.

پوست سر خشک نیز می تواند پوسته پوسته شود و باعث خارش کف سر و حتی گاهی شوره سر شود. بنابراین، پوست سر خشک و موهای خشک اغلب با هم ایجاد می شوند.

 

خشکی پوست سر و اثر آن بر خشکی مو

 

البته گاهی چربی موجود در کف سر به اندازه کافی تولید می شود، اما بنا به دلایلی نمی تواند به خوبی به ساقه موها منتقل شود و باعث ایجاد کف سر چرب و موی خشک می شود. بنابراین افرادی که موهای خشکی دارند، برخلاف تصور ممکن است کف سر چربی داشته باشند.

3- جنس مو

جنس مو نیز نقش مهمی در افزایش خشکی موها دارد. به عنوان مثال موهای مجعد به دلیل خمیدگی های طبیعی در ساختار آن به ویژه در نوک، مستعد خشکی بیشتری هستند. در واقع در موهای فر و مجعد روغن‌های طبیعی ترشح شده از پوست سر به سختی از ساقه مو عبور می‌کند، بنابراین انتهای این موها اغلب اوقات خشک است.

 

رابطه جنس مو و موی خشک

4- سن

با افزایش سن، موها چربی کمتری تولید می کنند. تغییرات هورمونی پس از یائسگی نیز می تواند منجر به خشکی مو شود.

 

افزایش سن و ارتباط آن با موی خشک

5- آسیب کوتیکول مو

هر تار موی سالم یک لایه محافظ به نام کوتیکول دارد. کوتیکول از موها در برابر آسیب های گرما و آفتاب محافظت می کند. در یک کوتیکول سالم، لایه‌ها محکم روی هم قرار می‌گیرند و رطوبت را حفظ می‌کنند. وقتی لایه‌های کوتیکول باز می‌شوند و از مو جدا می‌شوند، نمی‌توانند رطوبت را در خود نگه دارند و در نتیجه مو خشک می شود.

 

آسیب کوتیکول مو و اثر آن بر موی خشک

6- مراقبت نادرست از موها

مراقبت نادرست از موها نیز می تواند منجر به خشکی موی سر شود.

به عنوان مثال:

  • شستن بیش از حد موها
  • استفاده از شامپوی خشن
  • سشوار کردن زیاد موها
  • آسیب حرارتی ناشی از صاف کننده ها یا اتو مو
  • مواد شیمیایی خشن و قوی مانند رنگ ‌ها و دکلره

مراقبت نادرست موها و خشکی مو

7- مشکلات سلامتی

در برخی موارد، خشکی مو می تواند به دلیل یک مشکل سلامتی است که بر توانایی موهای شما برای حفظ رطوبت تأثیر می گذارد.

برخی از این بیماری ها و مشکلات سلامتی عبارتند از:

بی اشتهایی عصبی: یکی از اختلالات خوردن، بی اشتهایی عصبی است که می تواند منجر به سوء تغذیه شود. بی اشتهایی عصبی می تواند باعث خشکی و شکننده شدن موها و عوارض جدی تری نیز شود.

کم کاری پاراتیروئید: اگر به کم کاری پاراتیروئید مبتلا هستید، غده پاراتیروئید در گردن شما هورمون پاراتیروئید بسیار کمی تولید می کند که باعث کاهش سطح کلسیم در خون می شود. کلسیم یک ماده مغذی کلیدی برای موهای سالم و همچنین استخوان ها، دندان ها و سایر بافت ها است.

کم کاری تیروئید: در کم کاری تیروئید، غدد تیروئید هورمون های تیروئید کافی تولید نمی کند. موهای خشک و شکننده یکی از علائم اولیه این بیماری است.

سندرم منکس: سندرم منکس یک بیماری ژنتیکی نادر است که در آن سلول ها مس کافی را جذب نمی کنند. جذب کم مس بر سلامت موها تأثیر می گذارد و باعث خشکی مو می شود.

 

برخی بیماری ها و خشکی مو

تشخیص موهای خشک و شکننده

اگر موهایتان به شدت خشک است و با تغییر در روتین مراقبت از موهایتان خشکی موها بهتر نشده است، حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید. پزشک متخصص پوست و مو می تواند علت اصلی خشکی موهایتان را تشخیص دهد.

در طول جلسه ویزیت با متخصص پوست ممکن است از شما سوالاتی در مورد علائم، روال مراقبت از مو و سبک زندگیتان بپرسد، مانند:

  • چه مدت است که خشکی مو دارید؟
  • هر چند وقت یک بار موهای خود را می شویید؟
  • از چه نوع محصولات مو استفاده می کنید؟
  • از چه وسایلی برای حالت دادن به موهای خود استفاده می کنید؟
  • رژیم غذایی معمولی شما شامل چه چیزی است؟
  • آیا علائم دیگری دارید؟

همچنین پزشک ممکن است مو و پوست سر شما را معاینه کند و در برخی موارد یک یا چند آزمایش برایتان بنوسید. به عنوان مثال، پزشک ممکن است از شما بخواهد نمونه ای از خون یا ادرارتان را برای بررسی علائم بیماری های خاص مانند کم کاری تیروئید یا کم کاری پاراتیروئید به آزمایشگاه تحویل دهید.

درمان خشکی مو

خیلی اوقات با تغییرات ساده در سبک زندگی خود می توانید به رفع خشکی موهایتان کمک کنید.

به عنوان مثال:

1- موهای خود را کمتر بشورید

ممکن است بتوانید به جای هر روز، یک روز در میان یا دو روز در هفته موهایتان را (بسیاری از مردم می توانند.) بشورید. در واقع وقتی کمتر شامپو می زنید، نیازی به سشوار کشیدن و حالت دادن به موهایتان نخواهید داشت.

2- از شامپوی ملایم استفاده کنید

محصولاتی که به طور خاص برای کنترل خشکی مو ساخته شده اند، مواد شوینده قوی کمتری دارند.

3- از نرم کننده استفاده کنید

یک نرم کننده مناسب موهایتان انتخاب کنید. نرم کننده ها کوتیکول های مو را صاف نگه می دارند تا رطوبت مو در آن حفظ شود.

4- از الکل اجتناب کنید

الکل موها را خشک می کند، بنابراین محصولاتی که فاقد الکل هستند را استفاده کنید. ترکیباتی مانند: ایزوپروپیل الکل، پروپانول، پروپیل الکل و دنات الکلی همه از مشتقات الکل هستند و باعث خشکی بیشتر موها می شوند.

5- از روغن های طبیعی استفاده کنید

موها را با روغن نارگیل یا جوجوبا ماساژ دهید تا رطوبت بیشتری را بتوانند در خود نگه دارند.

6- موخوره ها را کوتاه کنید

نوک موهایی که موخوره دارند به مو ظاهری خشک و وز می دهد. پس هر چند وقت یکبار یک الی دو سانت از نوک موهایتان را کوتاه کنید.

7- ویتامین ها و مواد معدنی لازم را مصرف کنید

آهن، ویتامین D، فولات، ویتامین B12 و سلنیوم می توانند به سلامت موها کمک کنند. پس سعی کنید از طریق یک رژیم غذایی درست مقدار کافی این ویتامین ها را دریافت کنید.

بهترین محصولات برای درمان موی خشک

استفاده از محصولات مراقبت از مو مناسبت موهای خشک می تواند تا حد زیادی به کاهش خشکی شدید مو کمک کند، اما این محصولات باید ویژگی هایی داشته باشند. به عنوان مثال:

1- شامپو برای موهای خشک

به دنبال شامپوهای بدون سولفات با روغن های طبیعی یا مرطوب کننده هایی مانند گلیسیرین باشید. این نوع شامپوها به پاکسازی کف سر بدون از بین بردن رطوبت طبیعی موها بسیار کمک می کنند. البته نباید شامپوهای فری سولفات را به صورت روتین و همیشگی استفاده کرد، بلکه گهگاهی بهتر است برای شستشو بهتر پوست کف سر از شامپوهای حاوی سولفات مناسب موهای خشک نیز استفاده شود.

2- نرم کننده مناسب موی خشک

از یک نرم کننده خوب برای مرطوب نگه داشتن موهای خشک بعد از حمام استفاده کنید. استفاده از نرم کننده ها باعث آبرسانی و محافظت بیشتر موها می شود.

3- محافظ های حرارتی مو

اگر به طور مرتب از ابزارهای حرارتی مثل اتو مو یا سشوار استفاده می کنید، حتما قبل از سشوار کشیدن از یک اسپری محافظ حرارت مناسب استفاده کنید. اسپری باعث ایجاد یک مانع بین موهای شما و دمای بالا می شود و از کاهش رطوبت و از خشکی مو سر جلوگیری می کند.

جمع بندی

موی خشک نشان دهنده آسیب موها است که در صورت عدم درمان، موهای شما شکننده، وز و کدر می شود. در اکثر موارد خشکی مو را می توان با تغییرات ساده در سبک زندگی به طور موثر درمان کرد. اگر خشکی موهای شما ادامه پیدا کرد، با یک پزشک متخصص پوست و مو مشورت کنید تا علت خشکی موهایتان را پیدا کند و موثرترین درمان را انجام دهید.

سلب مسئولیت

اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جهت اطلاع‌رسانی بوده و نباید به عنوان توصیه پزشکی تلقی شود. هرگونه تصمیم‌گیری در خصوص سلامت و درمان، باید با مشورت پزشک متخصص انجام شود. نویسنده هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال عواقب استفاده از اطلاعات موجود در این مقاله ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *