تغییر فصل نه تنها باعث تغییر خیلی چیزها در طبیعت می شود بلکه در انسان نیز این تغییر شرایط آب و هوایی و طبیعت می تواند با اتفاقات نامطلوبی مثل آلرژی، خشکی پوست و یا ریزش مو همراه باشد.

خبر خوب این است که ریزش مو فصلی یک ریزش مو موقت است که خیلی طول نمی کشد و با یک سری از راهکارها که در این مقاله درباره آن ها صحبت می کنیم، تا حد زیادی قابل کنترل است.

در طول تغییر فصل ممکن است به دلیل تغییر دمایی که برای فولیکول های مو ایجاد می شود، ریزش مو ایجاد شود.

آیا ریزش مو فصلی اتفاق رایجی است؟

علت دقیق ریزش مو فصلی به صورت علمی مشخص نیست، اما برخی مطالعات نشان می دهد که زن ها بیشتر از مردان درگیر ریزش مو فصلی می شوند.

ریزش مو فصلی با گذشت زمان به سطح طبیعی خود برمی گردد، اما اگر یک فرد روتین مراقبتی درستی برای موها و پوست سرش نداشته باشد، این نوع از ریزش مو می تواند طولانی تر هم شود.

ریزش مو فصلی معمولا در فصل پاییز و بهار به دلیل تغییرات شدید آب و هوا اتفاق می افتد.

ریزش مو فصل بهار

بهار فصل زنده شدن طبیعت است، اما این فصل می تواند برای برخی دوره افزایش ریزش مو باشد.

در واقع بدن بعد از ماه های سرد و خشک زمستان به فصل گرم تر و مرطوب تر بهار منتقل می شود که در نتیجه آن برخی تنظیمات فیزیولوژیکی اش تغییر می کند.

در طی این تغییر فصل، فولیکول‌های مو که به دلیل استرس ‌های وارد شده در فصل زمستان مانند سرما زیاد و رطوبت کم در فاز استراحت (تلوژن) بودند، ممکن است در بهار شروع به ریزش کنند.

 

ریزش مو در فصل بهار

علت ریزش مو فصلی

به طور کلی اگر بخواهیم علل اصلی ریزش مو فصلی را جمع بندی کنیم به دلایل زیر می رسیم:

 

علت ریزش مو فصلی

1- تغییرات در میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید

تغییر در میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید به طور قابل توجهی بر چرخه رشد مو تأثیر می گذارد.

در طول ماه های تابستان، افزایش نور خورشید باعث افزایش تولید ویتامین D می شود که نقش مهمی در سلامت فولیکول های مو دارد.

با کاهش ساعات نور روز در پاییز و کوتاه شدن روزها، سطح ویتامین D در بدن کاهش ناگهانی پیدا می کند که این موضوع می‌تواند باعث ایجاد تلوژن افلوویوم شود. (وضعیتی که موها زودتر از موعد وارد فاز استراحت می‌شوند و در نتیجه می ریزند.)

2- تغییرات هورمونی

تغییرات فصلی می تواند بر سطح هورمون ها در بدن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، در طول تابستان تولید ملاتونین بدن به دلیل ساعات طولانی‌تر نور روز کاهش می ‌یابد. با کوتاه شدن روزها در پاییز، سطح ملاتونین افزایش می یابد که این موضوع چرخه رشد مو را مختل می کند و منجر به افزایش ریزش مو می شود.

3- عوامل استرس زا محیطی

عوامل محیطی مانند تغییرات دما، رطوبت و قرار گرفتن در معرض آلاینده ها نیز می توانند در ریزش موی فصلی نقش داشته باشند. هوای سرد و خشک در زمستان می تواند چربی طبیعی پوست سر را از بین ببرد و منجر به خشکی و تحریک پوست سر شود که این موضوع ریزش مو را تشدید می کند.

4- تغییرات در رژیم غذایی

رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت مو دارد. تغییرات فصلی در رژیم غذایی، مانند مصرف کمتر میوه ها و سبزیجات تازه در زمستان، می تواند منجر به کمبود ویتامین ها و مواد معدنی ضروری مانند ویتامین A، ویتامین E و آهن شود که همگی برای حفظ سلامت مو حیاتی هستند.

تشخیص ریزش مو فصلی

برای تشخیص اینکه آیا با تغییر فصل ریزش مو دارید یا خیر باید به زمان بندی شروع ریزش مو و الگوی ریزش موهایتان دقت کنید.

به طور کلی رایج ترین علائم ریزش مو با تغییر فصل عبارت است از:

1- افزایش ریزش مو در حمام یا روی بالش در ماه های خاص

2- نازک شدن قابل توجه مو سر بدون ایجاد لکه های طاسی خیلی واضح

3- ریزش مو همزمان با تغییرات آب و هوا یا نور روز در فصل جدید

راه های جلوگیری از ریزش مو فصلی

در حالیکه ریزش موی فصلی ممکن است برای برخی از افراد اجتناب ناپذیر باشد، انجام کارهای زیر می تواند به کاهش تاثیر آن و افزایش سلامت کلی موهایتان کمک کند:

1- داشتن یک رژیم غذایی متعادل

سعی کنید همیشه یک رژیم غذایی کامل و غنی از ویتامین ها و مواد معدنی که به رشد مو کمک می کند، داشته باشید. از غذاهای سرشار از ویتامین D، آهن، اسیدهای چرب امگا 3 و بیوتین استفاده کنید. در صورت ناکافی بودن رژیم غذایی می توانید از مکمل های مخصوص رویش مو استفاده کنید.

2- روتین مراقبت از پوست سر

برای پوست سر نیز مانند موهایتان باید یک روتین مراقبتی داشته باشید و به طور منظم پوست سر را تمیز و مرطوب نگه دارید.

سعی کنید از شامپوها و نرم کننده های ملایم و بدون سولفات استفاده کنید و درمان های خانگی مانند ماساژ پوست سر با استفاده از روغن های مناسب برای تحریک گردش خون و تغذیه فولیکول های مو را انجام دهید.

3- محافظت از مو در برابر آسیب های محیط

در طول تابستان برای جلوگیری از آسیب های ناشی از نور خورشید از محصولاتی با محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش استفاده کنید و در زمستان برای مقابله با خشکی مو از محصولات آبرسان و مرطوب کننده مو استفاده کنید.

4- استرس خود را مدیریت کنید

استرس می تواند ریزش مو را تشدید کند، بنابراین با انجام کارهایی مثل یوگا، مدیتیشن و ورزش منظم می توانید تا حد زیادی میزان استرس خود را مدیریت کنید. داشتن خواب کافی و آرامش درونی می تواند به حفظ چرخه رشد موی سالم و جلوگیری از ریزش مو استرسی بسیار کمک کند.

درمان ریزش مو فصلی

برای درمان ریزش مو فصلی نیز راهکارهای وجود دارد. از جمله:

1- درمان های موضعی

استفاده از درمان های موضعی مانند ماینوکسیدیل می تواند در تقویت رشد مجدد مو موثر باشد. ماینوکسیدیل فولیکول های مو را تحریک کرده و فاز رشد چرخه مو را طولانی تر می کند. توجه داشته باشید که بهتر است تصمیم به استفاده از ماینوکسیدیل زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.

2- مولتی ویتامین های مو

مولتی ویتامین هایی که به طور خاص برای رشد مو طراحی تولید شده اند، مانند مکمل هایی که حاوی بیوتین، اسید فولیک و اسید های چرب امگا 3 هستند، می توانند به رشد مو بسیار کمک کنند. البته قبل از شروع مصرف هر نوع مکمل با پزشک خود حتما مشورت کنید.

3- درمان های حرفه ای تر

برای مواردی که ریزش مو فصلی شدیدتر باشد، درمان ‌های حرفه ‌ای مانند درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) و انجام مزوتراپی می تواند بسیار کمک کننده باشد. انجام این درمان ها نیز باید با توصیه پزشک باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

ریزش مو فصلی معمولا موقتی است و در صورتی که روش های پیشگیری از ریزش مو در این مقاله را هم رعایت کنید، مقدار ریزش فصلی موهایتان کمتر می شود، اما در صورتیکه علائم زیر را داشتید، باید حتما به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید:

  • ریزش موی ناگهانی یا زیاد که از الگوی فصلی پیروی نمی کند.
  • ایجاد لکه های طاس یا نازک شدن مقدار قابل توجهی از موهایتان که بر اعتماد به نفس شما تأثیر گذاشته است.
  • علائم دیگر مانند خارش، قرمزی یا التهاب پوست سر

جمع بندی

ریزش موی فصلی بخشی طبیعی از چرخه رشد مو است که تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند تغییرات در قرار گرفتن در معرض نور خورشید، نوسانات هورمونی، استرس های محیطی و تغییرات رژیم غذایی می تواند تشدید شود.

شناخت الگوهای ریزش مو مخصوص فصول مختلف مانند ریزش مو فصل بهار، می تواند در کنترل مقدار ریزش موهایتان بسیار کمک کننده باشد.

با داشتن یک رژیم غذایی متعادل، یک روتین مناسب برای مراقبت از پوست سر و محافظت از موهای خود در برابر آسیب های محیطی مانند سرما زیاد و همچنین کنترل استرس، می توانید علاوه بر کاهش ریزش موهایتان، تارهای مو سالم تری نیز داشته باشید.

سلب مسئولیت

اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جهت اطلاع‌رسانی بوده و نباید به عنوان توصیه پزشکی تلقی شود. هرگونه تصمیم‌گیری در خصوص سلامت و درمان، باید با مشورت پزشک متخصص انجام شود. نویسنده هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال عواقب استفاده از اطلاعات موجود در این مقاله ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *