دلایل ریزش مو در پریودی

ریزش مو در پریودی برای برخی از خانم ها به دلیل تغییرات شرایط بدن در این دوره زمانی وجود دارد، اما خوشبختانه یک وضعیت موقت و قابل کنترل است.

در دوران قبل و حین پریودی، بسیاری از خانم ها با نوسانات خلقی و تغییر در وضعیت پوست و موهایشان رو به رو می‌شوند که به دلیل تغییرات در سطوح هورمونی بدن در این دوران ایجاد می‌شود.

اما خب برخی خانم ها در این دوران ممکن است ریزش مو شدید تا خفیف را نیز تجربه کنند که با درک علل اصلی ریزش مو در دوران پریودی و انجام یک سری راهکارها می‌توان در این دوران از ریزش زیاد موها جلوگیری کرد.

البته اگر ریزش موهایتان شدید است و یا با علائم دیگری همراه است، توصیه می‌کنیم حتما به یک پزشک متخصص برای بررسی بیشتر مراجعه کنید.

در این مقاله از علل، علائم و راه‌حل ‌های ریزش مو در دوران قاعدگی صحبت کرده ایم و همچنین نکاتی را برای پیشگیری از این شرایط توضیح داده ایم.

پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

علت ریزش مو در پریودی چیست؟

ریزش موها در دوران پریودی یا قبل از آن به دلایل زیر ممکن است اتفاق بیفتد که عبارتند از:

 

علت ریزش مو در دوران قاعدگی

1- عدم تعادل هورمون ها

در طول دوران پریودی، سطوح هورمون ها به شدت در نوسان است. هورمون استروژن که به رشد مو کمک می کند، کاهش پیدا می‌کند و آندروژن ها (هورمون های مردانه) ممکن است افزایش پیدا کنند. این عدم تعادل می تواند فولیکول های مو را ضعیف کرده، موها را نازک کند و منجر به ریزش مو هورمونی موقت شود.

این شرایط عدم تعادل هورمونی مشابه وضعیت بدنی خانم های مبتلا به تنبلی تخمدان یا همان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز می‌باشد. در این خانم ها ریزش مو و تنبلی تخمدان با یکدیگر در ارتباط است، زیرا ریزش مو در آن ها دقیقا ناشی از افزایش میزان هورمون های مردانه در بدنشان است.

2- کمبود مواد مغذی از جمله آهن

چرخه قاعدگی اغلب مواد مغذی ضروری مثل آهن که برای سلامت مو بسیار ضروری است را از بین می برد. سطوح پایین آهن در بدن می تواند منجر به نازک شدن موها و ریزش بیش از حد موها شود. پس کمبود آهن و ریزش مو به خصوص در خانم هایی که پریود های سنگین دارند با هم در ارتباط است.

به عنوان مثال یکی از تحقیقات منتشر شده در مجله Karger نشان می‌دهد که کمبود آهن در زنان با ریزش موی آلوپسی یا یا تلوژن افلوویوم ارتباط دارد. در واقع آهن برای عملکرد درست فولیکول‌های مو بسیار حیاتی است و کمبود آن می‌تواند فرآیند رشد مو را مختل کند.

3- استرس و تغییرات خلقی

علاوه بر تغییرات فیزیکی که در طول قاعدگی در بدن ایجاد می‌شود در این دوران خانم ها آستانه تحمل پایین تری دارند و میزان استرس عاطفی که ممکن است تجربه کنند، شدیدتر است. در این شرایط یک خانم ممکن است دچار ریزش مو استرسی شود.

چرخه قاعدگی چگونه باعث ریزش مو می‌شود؟

به طور کلی چرخه قاعدگی از طریق ایجاد نوسانات هورمونی در بدن می‌تواند باعث ایجاد ریزش مو در بدن برخی خانم ها شود. مثلا:

1- نقش استروژن و پروژسترون

هورمون استروژن به حفظ مو در فاز رشد کمک می کند، به همین دلیل است که بسیاری از زنان در دوران بارداری زمانی که سطح استروژن بدن بالا است، ریزش مو کمتری را تجربه می کنند. با این حال در طول دوره قاعدگی، سطح استروژن و پروژسترون کاهش پیدا می‌کند و منجر به ریزش بیشتر موها می شود. همچنین در دوران یائسگی کاهش دائمی سطح استروژن در بدن است که منجر به ریزش مو یائسگی می‌شود.

 

اثر تغییر سطح استروژن و پروژسترون بر ریزش مو در پریودی

2- تاثیر آندروژن ها بر رشد مو

هنگامی که سطح استروژن کاهش می یابد، آندروژن ها یا همان هورمون های مردانه می توانند تأثیر قابل توجهی بر بدن داشته باشند. در برخی موارد مقادیر آندروژن بالا در بدن می تواند فولیکول های مو را کوچک کند و در نتیجه باعث نازک شدن مو یا حتی ریزش مو آندروژنیک شود.

علائم ریزش مو در پریودی

ریزش مو قبل از پریودی یا در پریودی را می‌توان از طریق علائم زیر تشخیص داد:

1- ریزش بیش از حد مو

اگر قبل پریودی متوجه توده های مو در برس یا کف حمام شدید، می تواند نشانه ریزش موی مربوط به قاعدگی باشد. این ریزش مو بیش از حد اغلب موقتی است و با تثبیت سطح هورمون ها کم خواهد شد.

2- نازک شدن موهای اطراف تاج

برخی از خانم متوجه می شوند که موهای نزدیک تاج یا شقیقه هایشان در طول سیکل قاعدگی نازک تر می شود. این اتفاق اغلب با نوسانات هورمونی دوران پریودی مرتبط است و ممکن است با تنظیم هورمون ها به حالت عادی بازگردد.

ریزش مو در دوران پریودی چقدر طول می‌کشد؟

ریزش مو در زمان پریودی اکثر اوقات موقت است و با تمام شدن دوران پریودی و تنظیم سطح هورمون ها، قطع می‌شود. اما اگر ریزش مویی که در این دوران تجربه می‌کنید، شدیدتر است و برای چندین ماه است که ادامه دارد، احتمالا به دلایل برخی مشکلات زمینه ای ایجاد شده است که حتما در این خصوص باید به یک پزشک متخصص برای بررسی بیشتر علت مراجعه کنید.

ریزش مو در دوران قاعدگی را چطور کنترل کنیم؟

برای کاهش ریزش موها در دوران پریودی راهکارهای ساده ای وجود دارد که عبارتند از:

1- رعایت رژیم غذایی سالم

خوردن غذاهای سالم به خصوص غذاهایی سرشار از آهن، پروتئین و ویتامین هایی مانند بیوتین و ویتامین دی می‌تواند به کنترل ریزش مو قبل یا حین پریودی کمک کند.

غذاهای غنی از آهن مانند سبزیجات برگ دار، گوشت بدون چربی و حبوبات را در این دوران بیشتر مصرف کنید.

 

مصرف غذاهای سرشار از آهن برای جلوگیری از ریزش مو پریودی

 

همچنین میوه های سرشار از ویتامین C می توانند به جذب بهتر آهن در بدن و کاهش ریزش مو پریودی کمک کنند.

مصرف غذاهای فرآوری شده و غذاهای حاوی قند را به طور کل محدود کنید، زیرا این نوع غذاها باعث افزایش التهاب در بدن و بدتر شدن ریزش موها می‌شوند.

2- خوردن مکمل های افزایش رشد مو

مصرف مکمل های آهن، روی و اسیدهای چرب امگا 3 می تواند موها را قوی تر کند و ریزش موها را کاهش دهد. اگر رژیم غذایی شما فاقد ویتامین ها و مواد معدنی اساسی است مصرف این مکمل ها می‌تواند به کاهش ریزش موهایتان در دوران قاعدگی کمک کند.

البته قبل از شروع مصرف هر نوع مکمل توصیه می‌شود حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید تا اگر ریزش مو ناشی از کمبود ویتامین دارید، مکمل های مناسب با دوز صحیح برایتان تجویز شود.

3- تکنیک های مدیریت استرس

از آنجایی که استرس می تواند ریزش مو را بدتر کند، تمرین های تمرکز حواس، مدیتیشن و یوگا در طول دوره قاعدگی می‌تواند استرس را کاهش دهد و از ریزش بیشتر موها جلوگیری کند.

4- مصرف گیاهان دارویی ضد ریزش مو

پژوهش های علمی نشان داده است گیاهانی مانند رزماری و نخل اره به رشد مو کمک می کنند و ریزش مو را کاهش می دهند. این گیاهان دارویی را می‌توانید به شکل تونیک ضد ریزش و تقویت مو یا برخی از شامپوهای حاوی این مواد استفاده کنید.

5- ماساژ کف سر

ماساژ کف سر برای رشد مو بسیار مفید است. در واقع ماساژ منظم پوست سر باعث افزایش خون رسانی به فولیکول های مو شده که در نتیجه آن مو بهتر تغذیه می‌شود، بهتر رشد می‌کند و از ریزش مو نیز جلوگیری می‌شود.

به عنوان مثال یک مطالعه علمی در سال 2016 که در مجله ePlasty منتشر شده است، تأثیر ماساژ پوست سر بر ضخامت موها را بررسی کرده و نشان داده است که ماساژ منظم کف سر در یک دوره 24 هفته‌ای می‌تواند ضخامت مو را افزایش دهد.

6- انجام ورزش های مناسب

ورزش منظم گردش خون بدن و کف سر را بهتر می‌کند که در نتیجه مواد مغذی به پوست سر و فولیکول های مو بیشتر می‌رسد و موها بهتر رشد می‌کنند. با این حال، ورزش بیش از حد یا سنگین به دلیل وارد کردن استرس شدید فیزیکی به بدن می تواند اثر معکوس روی موها داشته باشد و باعث تشدید ریزش مو شود.

7- داشتن خواب کافی

کمبود خواب سطح هورمون ها را مختل و به ریزش مو کمک می‌کند. استراحت کافی در طول چرخه قاعدگی هم برای سلامت کلی بدن و هم برای حفظ موهای قوی و سالم ضروری است. در واقع کمبود خواب به افزایش هورمون‌های استرس مانند کورتیزول منجر می‌شود که این افزایش به طور مستقیم بر فعالیت سلول‌های بنیادی فولیکول مو اثر منفی می‌گذارد و باعث می‌شود موها در فاز استراحت باقی بمانند و به رشد ادامه ندهند. به همین دلیل، افرادی که به طور مداوم دچار کمبود خواب هستند، بیشتر در معرض ریزش مو قرار می‌گیرند.

به عنوان مثال مطالعه‌ای که در دانشگاه هاروارد انجام شد، نشان داد که استرس مزمن (که از جمله عوامل آن کمبود خواب است) می‌تواند با طولانی‌ کردن فاز استراحت فولیکول‌های مو، فرآیند رشد مو را متوقف کند و در نهایت باعث ریزش مو شود.

جمع بندی

ریزش مو در پریودی ناراحت کننده است اما خوشبختانه در اکثر مواقع موقتی و قابل کنترل است. با درک علل زمینه‌ای، داشتن یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی، کنترل استرس و در صورت لزوم مشاوره پزشکی می‌توانید سلامت موهای خود را در این دوران به خوبی کنترل کنید و فراموش نکنید تنها کلید موفقیت در این مسیر صبوری، مراقبت‌های منظم و توجه به نیازهای بدنتان است.

سلب مسئولیت

اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جهت اطلاع‌رسانی بوده و نباید به عنوان توصیه پزشکی تلقی شود. هرگونه تصمیم‌گیری در خصوص سلامت و درمان، باید با مشورت پزشک متخصص انجام شود. نویسنده هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال عواقب استفاده از اطلاعات موجود در این مقاله ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *