درمان ریزش مو

با وجود اینکه نمی توان تمام انواع ریزش مو را به طور کامل درمان کرد، اما با این حال روش های مختلفی برای درمان ریزش مو وجود دارد که می توانند تا حد زیادی کمک کننده باشند.

درمان زود هنگام ریزش مو بسیار مهم است، زیرا می تواند از نازک شدن بیشتر موها جلوگیری کند و منجر به رشد مجدد موهای ریخته شده شود.

برای کسانی که ریزش مو دارند، گزینه های درمانی متعددی وجود دارد. این موارد از درمان ‌های طبیعی، مانند درمان ‌های گیاهی و تغییر در شیوه زندگی تا درمان های پزشکی مانند داروهای موضعی، خوراکی و حتی روش ‌های جراحی مانند کاشت مو را شامل می‌ شود.

در این مقاله به بررسی بهترین روش های درمان ریزش مو می پردازیم و اطلاعات دقیقی درباره هر روش درمانی ارائه خواهیم داد تا شما بتوانید بهترین درمان را مطابق با نیاز و مشورت پزشک خود انتخاب کنید.

درمان های پزشکی ریزش مو

برای افرادی که به دنبال درمان سریع ریزش مو هستند، گاهی درمان های دارویی و پزشکی موثری وجود دارد که با صلاحدید پزشک متخصص تجویز می شود.

این درمان ها عبارتند از:

1- ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل یک درمان دارویی برای راه های درمان ریزش مو مو و بدون نسخه می باشد که مورد تایید FDA برای تحریک رشد مو است و به صورت موضعی بر روی پوست سر مالیده می شود.

ماینوکسیدیل برای درمان ریزش مو

ماینوکسیدیل عروق خونی را گشاد می کند و به همین دلیل به صورت خوراکی اولین بار برای درمان فشار خون بالا معرفی شد.

از آنجاییکه ماینوکسیدیل رگ های خونی را گشاد می کند، تغذیه و اکسیژن بیشتری به فولیکول های مو می رسد و همین موضوع رشد موها و ضخامتشان را افزایش می دهد.

تحقیقات نشان داده است که ماینوکسیدیل موضعی (عمدتاً در دوز 5٪) بیشترین تأثیر را در رشد مجدد مو در زنان و مردان داشته است.

نحوه مصرف:

ماینوکسیدیل در غلظت های مختلف 2٪ و 5٪ در داروخانه ها موجود است. محلول 2 درصد بیشتر برای زنان توصیه می شود و استفاده از محلول 5 درصد برای مردان رایج تر است.

ماینوکسیدیل را باید به صورت مستقیم به پوست کف سر مالید. مصرف این دارو با توجه به توصیه پزشکتان روزانه 1 یا 2 بار صبح و شب می باشد.

نتایج استفاده از ماینوکسیدیل ممکن است 2 تا 4 ماه پس از استفاده منظم از این دارو دیده شود. ادامه استفاده از این محصول برای حفظ رشد مجدد مو بسیار مهم است، چرا که اگر استفاده از آن را متوقف کنید، موهای رشد کرده معمولا در عرض 3 ماه می ریزند.

اگر بعد از 4 ماه هیچ رشد موی جدیدی در اثر مصرف ماینوکسیدیل مشاهده نکردید، حتما با پزشک خود درباره این موضوع مشورت کنید.

عوارض جانبی:

با وجود اینکه ماینوکسیدیل به طور کلی بی خطر است، اما می تواند در برخی از افراد عوارض جانبی ایجاد کند. مثلا ممکن است در صورت استفاده از ماینوکسیدیل پوست سرتان دچار قرمزی، خارش، خشکی و پوسته پوسته شود. البته این عوارض خیلی رایج نیست و احتمال ایجاد آن در مصرف ماینوکسیدیل 5% خیلی بیشتر است.

2- فیناستراید

فیناستراید دارویی مورد تایید FDA است که برای درمان ریزش مو با الگوی مردانه (آلوپسی آندروژنتیک) در مردان استفاده می شود. فیناستراید با کاهش سطح DHT در پوست سر به جلوگیری از ریزش مو و رشد مجدد مو در برخی افراد کمک می کند.

فیناستراید برای درمان ریزش مو

فیناستراید داروی بسیار موثری در درمان ریزش مو است و تقریباً در 90 درصد مردان ریزش مو را کند یا متوقف می کند. همچنین در حدود دو سوم این مردان نیز رشد مجدد موها اتفاق می افتد.

فیناستراید به عنوان یک درمان دارویی ریزش مو باید حتما زیر نظر پزشک متخصص و با صلاحدید وی تجویز شود.

نحوه مصرف:

قرص فیناستراید معمولا به صورت یک قرص 1 میلی گرمی یک بار در روز مصرف می شود. نتایج مصرف فیناستراید معمولاً پس از سه ماه از شروع درمان ظاهر می شود. فیناستراید مانند محلول ماینوکسیدیل، ریزش مو را درمان نمی کند و اگر مصرف آن را قطع کنید دوباره موهایتان ریزش می کند.

عوارض جانبی:

فیناستراید اگرچه داروی موثری است، اما عوارض جانبی زیادی مانند کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و اختلال انزال در آقایان دارد. اختلال نعوظ در آقایان با قطع مصرف فیناستراید برطرف می شود، اما برای برخی از مردان ممکن است 3 ماه یا بیشتر طول بکشد.

این دارو به دلیل عوارض خطرناکی که در رشد جنین دارد به هیچ عنوان نباید توسط خانم های باردار یا افرادی که قصد بارداری دارند مصرف شود و حتی دارو نباید با پوست دستشان تماس پیدا کند.

3- اسپیرونولاکتون

برای زنانی که دارای ریزش مو با الگوی زنانه هستند، اسپیرونولاکتون نیز یک گزینه درمان دارویی است و می تواند ریزش مو را متوقف و ضخامت تارهای مو را بیشتر کند.

اسپیرونولاکتون یک درمان دارویی ریزش مو است و باید حتما زیر نظر پزشک متخصص و با صلاحدید وی تجویز شود.

مطالعات نشان می دهد که این دارو در حدود 40 درصد برای زنان دارای ریزش موی زنانه موثر است. در یک مطالعه بر روی 166 زن مصرف کننده اسپیرونولاکتون، 42٪ گفتند که بهبود خفیفی داشتند و 31٪ افزایش ضخامت تارهای مو را گزارش کردند.

عوارض جانبی:

اسپیرونولاکتون معمولاً برای کاهش فشار خون تجویز می شود و ممکن است باعث کاهش فشار خون در افرادی شود که از آن برای ریزش مو استفاده می کنند.

سایر عوارض جانبی رایج اسپیرونولاکتون عبارتند از:

  • خواب آلودگی
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • سردرد
  • سرگیجه
  • دوره های نامنظم پریودی
  • حساسیت سینه
  • افزایش وزن
  • میل جنسی کم
  • افسردگی
  • خستگی

4- کاشت مو

اگر در کف سرتان ناحیه ای کم مو یا طاس به دلیل ریزش مردانه (یا زنانه) دارید، متخصص پوست ممکن است کاشت مو را به عنوان یک گزینه موثر و دائمی به شما معرفی کند.

در این روش، فولیکول ‌های مو از ناحیه پر پشت تر در پشت سر به نواحی نازک یا طاس پوست سر پیوند زده می‌شوند.

کاشت مو برای درمان ریزش مو

کاشت مو به طور معمول تحت بی حسی موضعی انجام می شود. جراح با دقت فولیکول های مو را طبق جهت درست و تراکم استاندارد در نواحی که کم پشت شده است می کارد.

کاشت مو نتایج دائمی به همراه دارد و رشد موهای جدید در عرض چند ماه پس از جراحی قابل مشاهده است. نتایج کامل معمولاً در عرض 12-18 ماه بعد از کاشت مشاهده می شود.

همچنین موفقیت کاشت مو به مهارت جراح و پایبندی بیمار به انجام درست و منظم مراقبت های بعد از عمل بستگی دارد.

5- PRP مو

Prp مخفف (platelet-rich plasma) که با نام پلاسمای غنی از پلاکت نیز شناخته می شود، یک درمان پزشکی است که می تواند به بهبود، بازسازی و رشد موها کمک کند. از پی ار پی برای درمان تاندون ها، رباط ها و عضلات آسیب دیده نیز استفاده می شود.

پی ار پی برای درمان ریزش مو

درمان پی آر پی یک فرآیند سه مرحله ای است که با کشیدن خون، پردازش و سپس تزریق پلاسما آن به کف سر انجام می شود.

تحقیقات مختلف نشان می دهد که تزریق پی آر پی ممکن است از راه های مختلفی برای ریزش مو مفید باشد:

1- به عنوان مثال یک تحقیق در سال 2022 نشان داد که PRP ممکن است رشد و ضخامت مو را تحریک کند و همچنین از فولیکول های مو در برابر ریزش زودرس محافظت کند.

2- نتایج بررسی کلی 13 تحقیق درباره PRP نشان داده است که این روش ممکن است به افزایش ضخامت و تراکم مو کمک کند.

3- همچنین یک تحقیق علمی در سال 2018 نشان داده است که PRP ممکن است با افزایش خون رسانی به فولیکول مو باعث رشد مو شود.

با مراجعه به پزشک متخصص و دریافت مشاوره می توانید مطمئن شوید که آیا PRP مو برای شما موثر است یا خیر.

عوارض جانبی:

هیچ خطری برای ابتلا به یک بیماری مسری با درمان PRP وجود ندارد، زیرا PRP شامل تزریق خون خودتان به پوست سرتان است.

نتایج یک تحقیق معتبر در سال 2022 نشان داده است PRP نیز عوارض جانبی محدودی را نشان می‌دهد که عبارتند از:

  • مقداری درد در طول درمان
  • سردرد
  • خارش
  • تورم
  • تغییر رنگ موقت پوست سر

هر فردی نسبت به درمان های تزریقی واکنش متفاوتی نشان می دهد. به همین خاطر حتما باید با پزشک خود در مورد عوارض جانبی PRP و اثر بخشی آن بر روی ریزش موهایتان صحبت کنید.

6- لیزر کم توان Low-Level Laser Therapy (LLLT)

لیزر کم توان LLLT یکی از راه های درمان انواع ریزش مو است که به آن درمان با نور قرمز و لیزر درمانی سرد نیز گفته می شود.

لیزر کم توان برای درمان ریزش مو

در این لیزر فوتون ها به بافت های پوست سر تابش پیدا می کنند. این فوتون ها توسط سلول های ضعیف جذب می شوند و باعث تحریک فولیکول های مو و رشد موی جدید می شود.

در واقع لیزر کم توان باعث تقویت گردش خون و تحریک فولیکول های مو برای رشد مو می شود.

این روش درمانی نسبت به جراحی کاشت مو ایمن تر، قابل تحمل تر و کم تهاجمی تر است.

نتایج حاصل از درمان ریزش مو با لیزر متناقض است و به نظر می رسد که این روش برای برخی افراد موثر است اما برای برخی دیگر نه.

تحقیقات بیشتری برای بررسی اثرگذاری لیزر LLLT در رشد مو مورد نیاز است، اما برخی از مطالعات علمی نتایج دلگرم کننده ای در این باره داشته است.

مثلا:

1- طبق یک مطالعه در سال 2014، لیزر درمانی سطح پایین برای رشد مو در مردان و زنان بی‌خطر و مؤثر است.

2- یک مطالعه معتبر در سال 2013 از 41 مرد 18 تا 48 ساله نشان داد که لیزر موهای زائد 39 درصد افزایش رشد مو را در یک دوره 16 هفته ای ایجاد می کند.

عوارض جانبی:

لیزر کم توان LLLT به طور کلی بی خطر و بدون عوارض جانبی قابل توجه است. با این حال، برخی از افراد ممکن است سوزش خفیف پوست سر را حین و مدت کمی بعد از انجام لیزر تجربه کنند.

7- مزوتراپی مو

مزوتراپی مو شامل تزریق مخلوطی از ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و سایر مواد مغذی ضروری به طور مستقیم به پوست سر است. این تزریق ها به تغذیه و جوان سازی فولیکول های مو کمک می کند و تراکم و کیفیت مو را بهبود می بخشد.

مزوتراپی مو برای درمان ریزش مو

محلول مزوتراپی، به مزودرم که لایه میانی پوست سر است، تزریق می شود. فرآیند تزریق نسبتاً بدون درد است و نیازی به بیهوشی ندارد. هر جلسه تزریق معمولاً حدود 15 تا 30 دقیقه طول می کشد تا کامل شود.

مواد مغذی موجود در محلول مزوتراپی به بهبود گردش خون در پوست سر کمک می کند و همین موضوع باعث می شود فولیکول های مو با مواد مغذی و ضروری برای رشد تغذیه شوند.

مزوتراپی همچنین تولید کلاژن و الاستین را تحریک می کند که این موضوع به تقویت فولیکول های مو و جلوگیری از ریزش مو کمک می کند.

8- میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ نیز یکی از روش های درمان ریزش مو است که در آن پزشک با استفاده از دستگاهی که دارای سوزن ها یا همان نیدل های بسیار ظریف است، زخم های بسیار ریز در لایه بیرونی پوست سر ایجاد می کند که این عمل باعث تحریک پوست سر و افزایش جریان خون به فولیکول های مو می شود.

میکرونیدلینگ مو برای درمان ریزش مو

این روش برای اولین بار در دهه 1990 شهرت خود را به عنوان یک درمان اسکار به دست آورد. از آن زمان میکرونیدلینگ به عنوان یک جایگزین یا درمان کمکی برای آلوپسی آندروژنیک و آلوپسی آره آتا مورد مطالعه قرار گرفته است.

در واقع میکرونیدلینگ می‌تواند به تحریک سلول‌های بنیادی در فولیکول‌های مو کمک کند که ممکن است منجر به رشد مو شود.

میکرونیدلینگ همچنین جذب محصولات مورد استفاده برای درمان ریزش مو را افزایش دهد، مانند:

  • ماینوکسیدیل (Rogaine)
  • استروئید موضعی
  • پلاسمای غنی از پلاکت یا همان PRP

9- شامپو ها و سرم های حاوی کتوکونازول و بیوتین

محصولات حاوی موادی مانند کتوکونازول یا بیوتین اغلب برای جلوگیری از ریزش بیشتر موها و تقویت رشد مو کمک کننده هستند.

شامپو برای درمان ریزش مو

کتوکونازول: این یک ماده ضد قارچی است که معمولا در شامپو های دارویی یافت می شود. این ماده به کاهش التهاب پوست سر کمک می کند و در نتیجه می تواند منجر به کاهش ریزش مو شود. کتوکونازول با حفظ سلامت پوست سر می تواند محیط بهتری برای رشد مو ایجاد کند.

بیوتین: بیوتین یا همان ویتامین B7 یک ماده مغذی کلیدی است که برای سلامت مو، پوست و ناخن ها ضروری است و نقش مهمی در تولید کراتین، پروتئینی که ساختار مو را می سازد، ایفا می کند. مکمل ها یا محصولات حاوی بیوتین می توانند به تقویت مو کمک کنند و نازک شدن و شکستگی مو را کاهش دهند.

درمان 100 درصد ریزش مو

علیرغم پیشرفت های صورت گرفته در درمان ریزش موی سر هنوز هیچ درمان 100% ریزش مو کشف نشده است. در واقع ماهیت پیچیده علت ریزش مو و پاسخ های مختلف هر فرد به درمان های یکسان، ایجاد یک درمان 100 درصدی برای ریزش مو را تقریبا غیرممکن کرده است.

به طور کلی تحقیقات در زمینه ریزش مو ادامه دارد و دانشمندان در حال بررسی ژن درمانی، درمان با سلول های بنیادی و سایر روش های نوآورانه هستند. این درمان ها امیدوار کننده هستند اما هنوز در مراحل آزمایشی می باشند و نیاز به توسعه و آزمایش بیشتری دارند.

درمان های خانگی ریزش مو

درمان های طبیعی و خانگی ریزش مو نیز می تواند در برخی مواقع که ریزش مو خفیف است یا علت زمینه ای جدی ندارد، بسیار کمک کننده باشد.

به طور کلی درمان های طبیعی ریزش مو بر بهبود سلامت کلی پوست سر، تامین مواد مغذی ضروری و ترویج چرخه رشد موی سالم تمرکز دارند.

برخی از بهترین درمان های طبیعی و خانگی عبارتند از:

اسنشیال اویل (Essential oil)

اسنشیال اویل یا اسانس های روغنی برخی از گیاهان برای درمان و قطع ریزش مو می تواند بسیار کاربردی باشد. روغن هایی مانند رزماری، نعناع فلفلی و اسطوخودوس در صورت استفاده و ماساژ بر روی پوست سر باعث رشد مجدد موهای ریخته شده می شوند.

رژیم غذایی و مصرف مکمل

رژیم غذایی غنی از ویتامین ها و مواد معدنی به خصوص آهن، روی و بیوتین ضد ریزش مو می باشند و یکی از بهترین راه های جلوگیری از ریزش مو و رشد موهای سالم است.

داروهای گیاهی ریزش مو

برخی درمان های گیاهی ریزش مو مانند نخل اره ای و جینسینگ ممکن است به درمان ریزش موی سر کمک کنند.

ماساژ پوست سر

ماساژ سر برای رشد مو مفید است. به طور کلی ماساژ دارن اصولی و منظم کف سر می تواند گردش خون در فولیکول های مو را بهتر و رشد مجدد موها را تقویت کند.

ماساژ پوست سر به ویژه با روغن ها و ماسک های مو باعث تحریک پوست سر می شود و ممکن است ضخامت مو را افزایش دهد.

مزایا و معایب روش های مختلف درمان ریزش مو

هر روش درمان ریزش مو سر با توجه به شرایط هر فرد می تواند بهترین گزینه موثر باشد، اما خب تمام این روش ها معایب کلی دارند که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:

درمان های موضعی ریزش مو: انجام این نوع درمان ها آسان است و به طور گسترده هم در دسترس افراد قرار دارند، اما ممکن است نشان دادن نتایج زمان ببرد و نیاز به استفاده مداوم داشته باشند.

داروهای خوراکی: درمان هایی خوراکی هم می تواند موثر باشد، اما ممکن است با عوارض جانبی همراه باشند، همچنین مصرف اغلب داروهای ریزش مو باید با نسخه پزشک باشند.

گزینه های جراحی: بهرتین گزینه جراحی برای رفع ریزش مو کاشت مو است که نتایج آن بلند مدت و قابل قبول است اما هزینه زیادی دارد و دارای زمان بهبودی است.

درمان های خانگی: درمان های خانگی به طور کلی بی خطر و با حداقل عوارض جانبی هستند. اثر بخشی درمان ریزش مو خانگی در هر فرد بسیار متفاوت است و دیدن نتایج این درمان ها نیازمند صبوری بیشتری است.

چه فاکتورهایی را باید در زمان انتخاب بهترین درمان ریزش مو در نظر بگیریم؟

علاوه بر اینکه باید حتما زیر نظر پزشک بهترین روش درمان ریزش مو مختص خود را پیدا کنید، شناخت فاکتورهای زیر نیز در انتخاب بهترین درمان ، بی تاثیر نیست:

علت ریزش مو: فهمیدن علت اصلی ریزش مو (ژنتیکی، هورمونی، مرتبط با استرس و غیره) بسیار مهم است، زیرا درمان های مختلف مسائل مختلفی را هدف قرار می دهند.

شدت ریزش مو: میزان نازک شدن یا طاسی مو بر روی انتخاب محلول ‌های موضعی، داروها یا درمان ‌های پیشرفته‌ تر مانند کاشت مو تأثیر می‌گذارد.

بودجه: روش های درمان ریزش مو می توانند به طور قابل توجهی از نظر هزینه متفاوت باشند، از محصولات ارزان قیمت بدون نسخه تا روش های جراحی گران قیمت. مهم است که راه حلی پیدا کنید که با بودجه مالی شما متناسب و در عین حال موثر باشد.

سبک زندگی و راحتی: در نظر بگیرید که چقدر زمان و تلاش می‌خواهید برای درمان صرف کنید. برخی از درمان ها نیاز به روتین های روزانه یا مراجعات منظم به کلینیک دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است ساده تر باشند.

نکته بسیار مهم:

قبل از شروع هر درمانی برای ریزش موهایتان، حتما با پزشک خود مشورت کنید و خودسرانه درمان های ریزش مو به ویژه درمان های پزشکی و دارویی را انجام ندهید، چون می توانند علاوه بر داشتن عوارض جانبی، تاثیر معکوس هم داشته باشند.

در واقع پزشک می تواند علت اصلی ریزش مو شما را تشخیص دهد و با توجه به علل اصلی بهترین درمان ها را به شما توصیه کند. مشاوره پزشک تضمین خواهد کرد که شما ایمن ترین و موثرترین درمان برای ریزش مو خود را انتخاب خواهید کرد.