وقتی هر روز ریزش مو داشته باشید، به مرور حال روحی بدی هم پیدا می کنید و با گذشت زمان صحبت از ریزش موهایتان در کنار دوستان و اطرافیانتان هم برایتان سخت می شود و در نتیجه از درون حس عدم اعتماد به نفس پیدا می کنید…
واقعیت این است که ریزش مو می تواند به لحاظ روحی روانی نیز آسیب زا باشد!
یکی از دلایل رایج ریزش مو در خانم ها، تنبلی تخمدان یا همان PCOS است. PCOS که به آن سندرم تخمدان پلی کیستیک هم گفته می شود، یک بیماری با مجموعه ای از مشکلات است که ریزش مو می تواند یکی از آن ها باشد.
سایر علائم PCOS مثل افسردگی و افزایش وزن را به ریزش مو اضافه کنید و تحمل همه این ها می تواند بیش از حد برای یک خانم طاقت فرسا باشند!
در این مقاله قصد داریم درباره علل تنبلی تخمدان و ریزش مو، علائم و نحوه تشخیص و درمان این موضوع بپردازیم.
پس اگر شما هم درگیر ریزش مو تنبلی تخمدان هستید، این مقاله مختص شماست!
چرا تنبلی تخمدان باعث ریزش مو می شود؟
قبل از اینکه درباره درمان ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان صحبت کنیم، بهتر است علت اصلی آن را درک کنیم تا بتوانیم یک درمان موثرتر داشته باشیم.
به طور کلی در بدن یک زن آندروژن تولید می شود. (آندروژن ها هورمون های مردانه مانند تستوسترون هستند.) آندروژن ها نقش مهمی در شروع رشد مو در زیر بغل و ناحیه تناسلی زنان در زمان بلوغ دارند، اما در یک زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است تولید آندروژن اضافی اتفاق بیفتد که این موضوع منجر به افزایش ویژگی های مردانه در بدن زنان شود.
افزایش موهای زاید در قسمت سینه، صورت، گردن و کاهش موهای سر و ایجاد ریزش مو از علائم افزایش آندروژن در بدن زنان است.
به این نوع ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان، ریزش مو آندروژنیک با الگوی زنانه گفته می شود. در الگوی ریزش مو در زنان، خط رویش مو در جلوی سر برخلاف ریزش مردانه دست نخورده باقی می ماند، اما موها از فرق سر شروع به نازک شدن می کنند و خط فرق سر به مروز زمان بازتر می شود و حجم موها در قسمت کف سر و شقیقه ها کاهش می یابد.
علائم ریزش مو تنبلی تخمدان
رایج ترین علائم ریزش مو تنبلی تخمدان عبارت است از:
1- کاهش حجم موها
ریزش مو در حمام یا هنگام برس کشیدن مو کاملاً طبیعی است، مخصوصاً به دلیل تغییرات فصلی برخی از افراد ممکن است ریزش مو فصلی را تجربه کنند، اما ریزش موی سندرم تخمدان پلی کیستیک منجر به ریزش موی بیش از حد می شود که در صورت کنترل نشدن باعث کاهش قابل توجه حجم موها می شود.
2- ریزش از ساقه
همه ما تصور می کنیم که ریزش مو حتما باید از ریشه اتفاق بیفتد که بگوییم ریزش مو وجود دارد، اما جالب است بدانید در سندرم تخمدان پلی کیستیک، ریزش مو همچنین می تواند ناشی از شکسته شدن مو در امتداد ساقه مو باشد، زیرا موها خشک تر و آسیب دیده تر می شوند.
3- ریزش بیش از حد موها
ریزش مو در حمام می تواند یکی از علائم ریزش مو تنبلی تخمدان باشد. در واقع ممکن است توده هایی از مو را ببینید که موقع دوش گرفتن در کف حمام می ریزند و گاها موجب مسدود شدن دریچه فاضلاب می شوند یا همچنین در نقاط مختلف کف خانه، روی مبلمان، روبالشی یا لباس هایتان موهای بیش از حد معمول ببینید که دیدن تمام این صحنه ها می تواند بسیار ناراحت کننده باشد.
4- وز شدن موها
همچنین ممکن است متوجه شوید که پوست سرتان با خارش و خشکی و گاهی اوقات با شوره سر همراه است و به طور آزار دهنده ممکن است وز شدن موها را بیشتر تجربه کنید، در واقع برخی از تارهای موهایتان شکسته شده اند و بنابراین تارهای کوتاه تر با بقیه موها صاف نمی شوند و موها وز به نظر می رشند.
آیا ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان قابل درمان است؟
خوشبختانه، در صورت درمان علت زمینه ای ریزش مو که در مورد PCOS، عدم تعادل هورمونی می باشد، فرایند ریزش موی PCOS می تواند متوقف شود و رشد مجدد موها را تجربه کنید.
به طور کلی چند راه موثر وجود دارد که می توان از ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان جلوگیری کرد:
✔ یک رژیم غذایی سالم و متعادل با مقدار زیادی از مواد غذایی غنی از مواد مغذی داشته باشید.
✔ به طور منظم ورزش کنید تا گردش خون خود را افزایش دهید و اجازه دهید اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به پوست سر شما برسد و همچنین استرس را کاهش دهید.
✔ احیای فولیکول های مو (با پزشک متخصص درباره روش های درمانی احیای فولیکول های مو مشورت کنید.)
درمان ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان
درمان های مختلفی برای ریزش مو تنبلی تخمدان وجود دارد، مانند:
1- قرص های ضد بارداری
یکی از راه های کنترل علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک، مصرف قرص های ضد بارداری است. هدف از مصرف این قرص ها این است که چرخه قاعدگی در بدن تنظیم شود تا هورمون ها در بدن متعادل شوند.
از آنجاییکه ریزش مو تنبلی تخمدان یکی از انواع ریزش مو هورمونی است با تنظیم هورمون ها در بدن می توان این نوع ریزش مو را درمان و کنترل کرد.
البته که برخی از انواع داروهای ضد بارداری خود می توانند باعث ریزش مو شوند و به همین خاطر باید درباره مصرف این قرص ها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
2- اسپرینولاکتون
اسپیرونولاکتون یکی دیگر از داروهای مورد استفاده در تنبلی تخمدان و ریزش مو است که به دلیل خاصیت ضد آندروژنی که دارد برای ریزش مو پلی کیستیک تجویز می شود.
ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان، ریزش مو آندروژنیک است که یک نوع رایج ریزش مو است و زمانی رخ می دهد که فولیکول های مو به آندروژن ها که همان هورمون های مردانه مانند تستوسترون هستند، حساس باشند.
این هورمون ها می توانند باعث کوچک شدن فولیکول های مو شده و منجر به نازک شدن مو و در نهایت ریزش مو شوند.
در این شرایط اسپیرونولاکتون دارویی است که می تواند به جلوگیری از این نوع ریزش مو کمک کند.
اما سوال پیش می آید به چه شکل این اتفاق می افتد؟
در واقع به بیان ساده تر اسپیرونولاکتون خودش را فدا می کند و به عنوان محافظی برای فولیکول های مو عمل می کند و از آن ها در برابر هورمون هایی که باعث طاسی می شوند، محافظت می کند.
البته ممکن است 6 تا 12 ماه طول بکشد تا شما نتایج استفاده از این دارو را به صورت واضح مشاهده کنید.
گفتنی است که تجویز این دارو نیز باید طبق نظر پزشک صورت بگیرد.
3- داروهای حساس کننده به انسولین
بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای مقاومت به انسولین هستند، به این معنی که بدن آنها به طور کارآمد نمی تواند از انسولین موجود در خون استفاده کند.
در نتیجه مقدار انسولین موجود در خون افزایش پیدا می کند و همین موضوع باعث افزایش تولید آندروژن (هورمون های مردانه) در تخمدان ها می شود و همانطور که در بالا اشاره کردیم مقدار زیاد اندروژن در بدن باعث ایجاد علائمی مانند سیکل های قاعدگی نامنظم، رشد بیش از حد مو و آکنه و ریزش مو می شود.
در این شرایط با تجویز پزشک داروهایی کاهنده انسولین مانند متفورمین به بدن کمک می کنند تا از انسولین در بدن به طور موثرتری استفاده شود و سطح انسولین در خون کاهش دهد.
4- تغییر در سبک زندگی
طبق گزارش سرویس بهداشت ملی انگلستان (NHS) کاهش 5٪ وزن بدن می تواند منجر به بهبود علائم تنبلی تخمدان شود.
کاهش وزن که با دریافت کمتر کالری همراه است، باعث کاهش سطح انسولین در بدن و در نتیجه کاهش مقدار هورمون های آندروژن در بدن می شود که در نتیجه آن ریزش مو ناشی از هورمون های آندروژن کاهش پیدا می کند.
5- ماینوکسیدیل
روش دیگر برای درمان ریزش مو ناشی از pcos استفاده موضعی از محلول ماینوکسیدیل است. ماینوکسیدیل می تواند رگ های خونی را گشاد کند و اجازه می دهد اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به فولیکول های مو منتقل شود.
همچنین مدت فاز تلوژن چرخه رشد را کاهش می دهد و مدت زمان ماندن در فاز آناژن رشد را طولانی می کند. بنابراین، پزشک شما ممکن است این دارو را برای افزایش تراکم موهایتان تجویز کند.
6- تزریق PRP
یکی دیگر از درمان های ریزش موی ناشی از تنبلی تخمدان و ریزش مو در زنان تزریق PRP به کف سر است. در این روش پلاسما جدا شده از خون بیمار به کف سر تزریق می شود و این فرایند باعث انتقال مستقیم پروتئین و فاکتورهای رشد به فولیکول های مو و در نتیجه کاهش ریزش مو و رویش مجدد موهای سر می شود.
تحقیقات زیادی وجود دارد که بر اثربخشی درمان PRP در رشد مجدد مو تمرکز دارد.
به عنوان مثال:
1- طبق یک تحقیق انجام شده در سال 2019 از مطالعات بالینی مختلف بر روی روش درمانی پی آر پی مو، اکثر درمان های PRP انجام شده بر روی بیماران با ریزش مو آندروژنتیک منجر به کاهش ریزش مو، افزایش تراکم رشد مو، افزایش تعداد موها و افزایش قطر موها شده است.
2- همچنین در طی تحقیق دیگری در سال 2019 دو گروه از افراد که به مدت 6 ماه از درمان های مختلف برای ریزش مو استفاده می کردند، مورد بررسی قرار گرفتند. یک گروه 20 نفری از ماینوکسیدیل (Rogaine) و گروه دیگر 20 نفری از تزریق پی ار پی استفاده کردند. در نهایت 30 نفر این مطالعه را به پایان رساندند و نتایج نشان داد که PRP در ریزش مو بسیار بهتر از ماینوکسیدیل عمل می کند، اما این مطالعه همچنین نشان داد که سطح پلاکت های خون میتواند بر عملکرد پلاسمایی که برای ریزش مو به سر تزریق می شود، تأثیر بگذارد. در واقع می توان گفت در افرادی با سطح پایین پلاکت خون، PRP روش درمانی چندان موثری نخواهد بود.
چطور با تنبلی تخمدان و ریزش مو کنار بیایم؟
ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان می تواند بسیار استراس زا باشد و به همین دلیل باید سعی کنید با استرس ناشی از آن مقابله کنید تا ریزش موهایتان بدتر نشود!
1- ارتباط با افرادی که درگیر pco هستند
صحبت کردن در مورد این موضوع می تواند خیلی کمک کننده باشد، به خصوص با افرادی که مشکل مشابه شما را دارند. برای مثال می توانید به عضویت گروه های واتساپی یا تلگرامی که درباره این موضوع وجود دارد در بیایید و تجربیات و احساسات خود درباره این شرایط را با افرادی که مشکل مشابه شما دارند به اشتراک بگذارید.
2- برای دیدن نتایج درمان صبور باشید
اگر تحت درمان هستید، باید سعی کنید صبور باشید، زیرا ممکن است مدتی طول بکشد تا درمان هایی که انجام می دهید، کارساز باشد.
از راهکارهای موقت زیبایی مو مانند پوشیدن کلاه گیس یا تاپر استفاده کنید
اگر ریزش مو شما شدید بوده است و کف سرتان بیش از حد خالی است، می توانید به صورت موقت با پوشیدن روسری، کلاه،کلاه گیس در بیرون از خانه حس بهتری داشته باشید.
امتحان کردن مدل موهایی که حجم بیشتری از مو را نشان می دهند
همچنین امتحان کردن مدل موهای متفاوت می تواند به شما کمک کند تا یک نقطه طاسی را در ناحیه خاصی از پوست سر پنهان کنید و یا موهایتان را مدلی کوتاه کنید که پر تر دیده شود.
3- با خود و موهایتان مهربان باشید
به غیر از تمام این موارد باید سعی کنید با موهای خود ملایم و مهربان باشید و سعی کنید سبک زندگی سالم و فعالی داشته باشید.
4- مراجعه به پزشک متخصص
و در نهایت باید حتما زیر نظر یک پزشک متخصص راهنمایی ها و مشاوره های لازم را برای بهبود شرایط خود استفاده کنید.
نتیجه
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری مزمن است. متاسفانه علل دقیق این بیماری مشخص نیست و نمی توان آن را درمان کرد. با این حال، علائم آن قابل درمان و کنترل است. یکی از علائم ازار دهنده تنبلی تخمدان ریزش مو آندروژنیک است که موهای سر به مرور نازک شده و دچار ریزش مو دائمی می شود.
بهبود علائم ناشی از تنبلی تخمدان به ویژه ریزش مو نیازمند این است که شما یک رویکرد چند جانبه نسبت به کنترل علائم این بیماری داشته باشید. یعنی علاوه بر استفاده از روش های درمانی که با مشورت پزشک خود در پیش می گیرید، به شدت توصیه می شود اصلاح سبک زندگی را شروع کنید تا تاثیر شگفت انگیز آن را در کاهش علائم این بیماری به ویژه کاهش ریزش مو مشاهده کنید.